Briller eller kontaktlinser?

Dit syn ændrer sig hele livet igennem, og det er derfor en god idé at tage regelmæssigt forbi optikeren for at få foretaget en synstest. Hvis synstesten viser, at dit syn ikke er helt, som det skal være, skal du til at tage stilling til, om du ønsker briller eller kontaktlinser – eller måske endda en kombination af begge dele. Vi gennemgår her fordele og ulemper ved begge muligheder, så du kan finde den løsning, der passer bedst til dig.

Kontaktlinser

Kontaktlinser giver dig fri bevægelighed, og det er derfor en god løsning, når du dyrker forskellige former for sport og andre fysiske aktiviteter. Kontaktlinser er også en god løsning, hvis du har et arbejde, der generelt kræver meget fysisk arbejde som f.eks. håndværker, da briller her sagtens kan komme i vejen. Derudover giver kontaktlinser dig også mulighed for at gå med solbriller, skibriller og cykelbriller uden at du skal til at overveje, om der skal styrke i – og uden at du skal skaffe plads til at have briller på indenunder.

Kontaktlinser kan dog i nogle tilfælde være forstyrrende. De er nemlig ofte ubehagelige at have på, når man f.eks. er forkølet, har allergi eller har andre sygdomme, hvor øjne eller luftveje bliver påvirket. Der er også i nogle tilfælde, hvor kontaktlinser er decideret upraktiske, f.eks. til vandsport som svømning eller dykning. Her kan de nemlig blive skyllet ud af øjet. Sidst men ikke mindst skal det også nævnes at kontaktlinser ikke kan korrigere for så mange synsfejl og bygningsfejl, som briller kan.

Briller

Briller giver ansigtet karakter, og det er et fantastisk værktøj til at udtrykke sig selv og din personlighed og stil på. Studier viser desuden, at vi faktisk opfatter mennesker med briller som klogere end andre mennesker. Briller kan som tidligere nævnt også korrigere en del flere syns- og bygningsfejl end kontaktlinser, og man kan altså sige, at man rent praktisk får det bedste syn ved at vælge briller.

Briller kan dog som nævnt godt komme i vejen, enten under fysisk arbejde eller når man dyrker sport – og så vil briller også dugge til og blive våde i koldt og vådt vejr, og det nedsætter naturligvis også synet rimelig meget.

Der er altså fordele og ulemper ved begge dele, men nogle af disse ulemper kan opvejes ved at benytte en kombination af briller og kontaktlinser. Mange vælger f.eks. at bruge briller til dagligt og så kontaktlinser, når de skal dyrke sport, imens andre foretrækker kontaktlinser, men har et par briller liggende til de dage, hvor de f.eks. er forkølede eller bare ikke har lyst til at bruge kontaktlinser. Det behøver altså ikke være enten eller. Du kan sagtens tegne et abonnement, der indeholder begge dele hos en optiker, som f.eks. Blikfang Optik i Fredericia. Du kan læse mere om, hvad de tilbyder her: https://blikfang-optik.dk/.