Er kontoret indrettet til koncentration?

Det er ofte en sand fornøjelse at have sine gode kolleger tæt på sig. Men desværre kan det også være svært at opnå de forventede resultater, hvis man dagligt forstyrres i sin rytme.

For selvom de store kontorlandskaber er normale og har været det længe, så er det langt fra alle kontormiljøer, der har etableret gode spilleregler eller investeret i de kontormøbler og det udstyr, som hjælper med at reducerer støj og forstyrrelser.

Vaner og værnemidler

Skal støj og forstyrrelser bekæmpes, kræver det sunde arbejdsvaner og investering i ”værnemidler”, der beskytter mod støj og forstyrrelser.

Gode vaner

Gode vaner kræver, at ledelsen blander sig og gør opmærksom på, at man skal kunne koncentrere sig om sit arbejde. For er støjen og forstyrrelserne for meget, bliver det til stress og sygedage samt mindre produktivt udbytte for virksomheden.

Derfor må lederne være med til at påpege væsentligheden og behovet for at alle kan være til stede uden at der er forstyrrelser.

En forstyrrelse er dog ikke kun larm, men også visuelle forstyrrelser eller afbrydelser. Derfor er det vigtigt, at man f.eks. respekterer, når kollegerne siger, de ikke vil forstyrres. Det kan dog være meget svært at forstå for de øvrige ansatte, der ofte bare skal ”bruge to minutter for at få afklaret noget”. Men en afbrydelse betyder, at den pågældende ansatte skal finde 20 minutter, før han eller hun er tilbage på koncentrationsniveauet fra før afbrydelsen. Det er med andre ord essentielt at arbejde med vanerne og de fælles spilleregler.

Indretningen skal understøtte

Ét er at de ansatte skal formå at overholde de etablerede spilleregler, men det er svært, hvis ikke kontoret er indrettet til det. Et godt kontor har støjdæmpende kontormøbler i det generelle kontorrum, mens der også er mulighed for at søge til stillezoner, hvor der absolut ikke må blive forstyrret.

Husk desuden, at det kan være nødvendigt med små hjælpemidler, der angiver, om en person, der sidder ved sit skrivebord, er midt i noget vigtigt. Noget så simpelt som en lille lampe eller lysdiode med en grøn og rød lysmulighed kan fortælle, om man er tilgængelig eller ej.