Guide: Sådan kommer du igennem en begravelse

I tiden efter et dødsfald kan man desværre ikke kun sørge. Der er nemlig mange regler, der skal følges og mange overvejelser, der skal gøres. Vi har derfor her lavet en lille guide til, hvad du skal være opmærksom på i dagene efter dødsfaldet.

Dødsattest skal underskrives

Når en person dør, skal der laves en dødsattest, og det er altid en læge, der skal stå for det. Enhver afdød skal altså derfor altid tilses af en læge for at blive erklæret død. Du kan som pårørende sørge for dette ved enten at kontakte afdødes egen læge eller lægevagten.

Dødsfaldet skal anmeldes

Når du har en dødsattest, skal dødsfaldet anmeldes til begravelsesmyndigheden senest to hverdage efter dødsfaldet. Det gør du ved at udfylde en anmodning om begravelse eller ligbrænding. Du kan indsende anmeldelsen via borger.dk. Du kan også få hjælp af en bedemand, hvis du ikke er tryg ved internettet. Her skal du oplyse, om afdøde skal begraves eller kremeres og om der skal være en præst til stede. Begravelsesmyndigheden giver så skifteretten, kommunen og kirkegården besked om dødsfaldet, så du ikke skal rundt til alle parter selv.

Kontakt en bedemand

Det er ikke et krav at kontakte en bedemand, men mange vælger at gøre brug af denne mulighed, da disse overtager mange praktiske gøremål i forbindelse med begravelsen/bisættelsen. Det kan være svært at overskue at planlægge en begravelse, når man selv sidder midt i sorgen, og her kan en bedemand være en kæmpe hjælp, f.eks. denne bedemand i Svendborg. Husk dog her at undersøge, om den afdøde har skrevet sine ønsker til en begravelse ned, f.eks. i dokumentet ”Min sidste vilje”.

Udgiv en dødsannonce

Når en person dør, er det en tradition at bringe en dødsannonce i afdødes lokalavis for at informere offentligheden om dødsfaldet. Du kan dog også få dødsannoncen udgivet på internettet på f.eks. afdoede.dk.

Kister og urner

Uanset om afdøde skal kremeres eller begraves, skal afdøde lægges i en kiste. Du kan få hjælp af din bedemand til at finde den rette kiste.

Begravelsen/bisættelsen

Alle, der er medlem af Folkekirken, kan få en kirkelig begravelse eller bisættelse. Hvis der ønskes en kirkelig ceremoni, skal du tage kontakt til kirkekontoret eller præsten for at aftale et tidspunkt. Begravelsen/bisættelsen skal ske senest 8 dage efter dødsfaldet.

Hvis afdøde ikke var medlem af Folkekirken, kan vedkommende ikke få en kirkelig begravelse. Her foregår ceremonien almindeligvis i et kapel.

Gravsted

Der er flere forskellige muligheder for det sidste hvilested, og her kan bedemanden hjælpe dig med at finde frem til den bedste løsning. Afdøde kan f.eks. ligges til hvile på en af de danske kirkegårde, få spredt sin aske ud over åbent hav eller urnen kan nedsættes anonymt på en skovbegravelsesplads.