Bliv klogere på pollenallergi

Hvis du oplever at få kløende øjne, tæt og løbende næse og vedvarende nyseture om foråret eller sommeren, så er du sandsynligvis allergisk overfor pollen. Pollenallergi kommer oftest i alderen 5-40 år og er hyppigst blandt større børn, teneagere og unge voksne. Man af dem der bliver ramt, “vokser fra” pollenallergien efter 30-årsalderen. Der er flere forskellige tiltag som både læge og man selv kan gøre, for at undgå at få eller forværre symptomerne.

Vaccine

Allergivacciner har til formål at vænne kroppen til allergenet, hvilket skal ende ud i en svækket reaktion overfor allergenet. Behandlingen foregår over 3-5 år. Det er primært, hvis man er meget generet af pollen og den lokalt virkende medicin ikke er effektiv.

Behandlingen foregår sådan, at lægen skal vide, hvilken type pollen man er allergisk overfor. Når lægen vaccinerer, sprøjtes små doser af det allergen du er allergisk overfor ind i huden. Med tiden øges allergenet i kroppen, hvilket skulle resultere i, at kroppen opbygger immunitet overfor allergenet, hvorefter symptomerne forsvinder.

Der er også mulighed for at få lavet en allergitest hos lægen, hvis man er i tvivl om, hvad det er man er allergisk overfor. Lægen vil tage flere test, så lægen har muligheden for at undersøge, hvilken allergen der er tale om. Klik her for at se de mange forskellige varianter af udstyr, som bruges i det daglige.

Hvad kan man selv gøre?

Der er flere ting, som man selv kan gøre for at mindske eller undgå pollenallergien. Undgå for eksempel at tørre tøj udenfor, da pollenkornene kan sætte sig fast i tøjet. Luft ikke ud midt på dagen, da det er der, der er størst spredning af pollen. Husk en god hygiejne både personlig men også i huset og ved tøjet. Derudover bør man undgå svamp og stærke lugte i hjemmet. Man bør også holde sig mest muligt indendøre i de perioder med meget pollen i luften.