Sådan passer du godt på dine tænder hele livet

Hvis du gerne vil undgå smerter og ubehag i tænderne – og gerne vil undvære de helt store tandlægeregninger – er det vigtigt, at du passer godt på dine tænder hele livet igennem. Vi har her samlet nogle tips til en god pleje af dine tænder, så du kan bibeholde en god mundhygiejne.

Børst dine tænder

Du er sikkert allerede klar over, at du skal børste dine tænder mindst 2 gange om dagen. Det anbefales at børste tænder lige inden man går i seng og så igen når man står op om morgenen. Det er vigtigt at huske at børste tænderne mindst to gange om morgenen, da man her fjerner bakterier og madrester fra tænderne. Hvis man ikke fjerner disse bakterier, kan de gå ind og ætse tænderne og danne huller, som man så skal have fyldt ved tandlægen. Det kan blive en dyr fornøjelse – især hvis man ikke har en god forsikring.

Udskift din tandbørste regelmæssigt

Din tandbørste holder ikke for evigt. Den skal skiftes ud, og det skal mindst ske én gang hver tredje måned, dog endnu oftere, hvis børsten begynder at se slidt ud. Du bør også huske at vaske tandbørsten ordentligt af efter hvert brug, så der ikke sætter sig bakterier i børsterne. Sidst men ikke mindst bør du også benytte en blød tandbørste, da en hård tandbørste kan skade både tænder og tandkød.

Brug tandtråd

Tandbørsten kan fjerne mange bakterier, men ikke alle. Det er derfor altid en god idé at supplere tandbørstningen med tandtråd minimum én gang om dagen.

Gå til tandlægen regelmæssigt

Det varierer fra person til person, hvor meget man bør gå til tandlægen. En generel anbefaling ligger dog mellem hver 6. og 12. måned. Hvis du er i tvivl, kan du dog med fordel kontakte f.eks. denne tandlæge i Hobro for at høre nærmere.

Drop de søde sager

Du ved det sikkert allerede, men sukker øger altså risikoen for huller i tænderne markant. Bakterierne i munden lever nemlig af sukker, som de så omdanner til syge, og det er denne syre, der kan skade både tænder og skabe huller. Du bør derfor begrænse eller helt droppe indtaget af sukkerholdige fødevarer og syreholdige drikkevarer.

Drik mere vand

Vand er sundt – ikke kun for tænderne, men også for dit samlede helbred. Andre drikkevarer som f.eks. sodavand indeholder meget sukker og syre, som ætser tænderne og giver huller. Vand kan rense denne syre og sukker væk. Det er derfor altid en god idé at skylle efter med vand, når man har spist eller drukket noget syreholdigt.