Økologiske vine vinder frem i de danske hjem

Vine i alle afskygninger har længe været populært at drikke i de danske hjem. Der er set en stor fremgang i forbruget af rødvin, hvidvin og rosévin de sidste mange år. I takt med at der er et øget fokus på bæredygtighed og miljøvenlige produkter, så vinder økologiske vine fra Tyskland, Østrig, Frankrig, Italien og Spanien frem. Forbrugerne har et stort ønske om at handle bæredygtigt, også når det handler om vin. Derfor kan du købe økologisk rødvin, økologisk hvidvin, biodynamisk vin og naturvin af forskellig art. 

Der er forskellige certificeringer, som gør sig gældende når man skal kunne kalde vinen enten biodynamisk, økologisk eller naturlig. Det kan som forbruger være svært at manøvrere rundt i, hvis man er interesseret i hvor vinen er fra og hvordan den er fremstillet. 

Nedenunder er der fremsat forklaring på hvad der adskiller de forskellige typer af vine. Hvad skal der overholdes for at kalde vinen for økologisk. 

Økologisk vin

Økologisk vin er fremstillet af druer, der blev dyrket økologisk. Druerne er dyrket på en økologisk gård, og de modtager den samme certificering af det givne landbrug, som du kender et økologisk æble eller økologisk pære har gennemgået. 

En økologisk vin har rent faktisk en juridisk certificering, så hvis vinen er økologisk, bærer den USDA stemplet, United States Department of Agriculture. 

Biodynamisk vin 

En biodynamisk vin er lidt mere nuanceret og kryptisk, da den går ud over organisk praksis i et forsøg på at balancere hele den givne vingård med naturen og månens cyklusser. Her mener en filosof at vingården er baseret på et økosystem, der kun i balance kan vokse den bedste frugt. Der findes på verdensplan ingen certificering hertil, selvom biodynamisk landbrugspraksis er meget udbredt i verden. Nogle vinproducenter vælger bare at tage det organiske segl, mens andre angiver, at vinen blev skabt biodynamisk på flasken.

Naturvin 

En naturvin er ikke underlagt nogle faste regler. En naturvin er når vinproducenten har fulgt de generelle regler for produktion af naturvin. Reglerne er håndplukning, gæring med naturligt forekommende gær(spontan gæring), ingen filtrering mm.