Hvordan virker en graviditetstest og hvornår tager man dem?

Mange kvinder har set en graviditetstest, og selvom det virker som et simpelt redskab, dukker der ofte mange forskellige spørgsmål op når det kommer til at bruge dem. Her har vi samlet den mest basale viden om graviditetsteste, så du er klædt godt på, hvis du skal til at bruge dem.

Hvad er en graviditetstest og hvordan virker den?

En graviditetstest er redskabet du bruger, når du skal finde ud af om du er gravid. Der findes mange forskellige varianter på markedet, men de mest brugte er udformet som en stav eller strimmel. De virker ved, at optage urin og analysere om den indeholder HCG, som er et hormon gravide producerer. Det er forskelligt fra test til test, hvordan de konkret bruges. Nogle test kan du tisse direkte på, mens andre skal dyppes nogle sekunder i et ​​urinprøveglas. Ved nogle test kan du bruge begge fremgangsmåder.

Hvis testen viser en streg er den negativ, mens den ved to streger er positiv. Vent gerne til du er gået 14 dage over din menstruation med at tage testen – det giver det mest retvisende svar. Er du lidt utålmodig, kan du købe en graviditetstest, der kan give svar allerede 8 dage efter du er blevet befrugtet – det svarer til 5 dage før du skulle have haft din menstruation. Udover disse retningslinjer kan testen tages på alle dage og tidspunkter af døgnet. 

Husk altid at læs indlægssedlen for den test du køber, da der er forskel på hvordan de bruges, og hvordan de viser svaret.

Kan en graviditetstest være falsk negativ?

Ja, man kan sagtens tage en test som viser et negativt resultat, selvom man egentlig er gravid. Det handler altsammen om mængden af HCG i urinen, og er denne ikke tilstrækkelig høj, kan testen vise negativ. Derfor er det ofte en god ide, at tage en test mere, hvis du er usikker på om svaret nu var helt rigtigt. 

Hvad gør man, hvis man får et positivt svar?

Er din graviditetstest positiv, så kan du kontakte din læge og få aftalt en tid til konsultation. Lægen vil guide dig videre herfra.